Aminozuren

Aminozuren zijn zeer belangrijke bouwstoffen van het lichaam. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, maar andere moeten we uit ons voedsel halen. Ook bestaan er speciaal voor sporters supplementen met aminozuren. Omdat aminozuren essentieel zijn voor de spieropbouw, is het voor sporters goed om iets te weten over de werking en de inname van deze stoffen.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïne. Proteïnen zijn op hun beurt weer de bouwstenen van spieren, pezen, organen, haar, klieren, nagels, enzovoorts. Zelfs hormonen en enzymen zijn opgebouwd uit aminozuren. Zonder aminozuren kunnen we dus geen spierweefsel opbouwen. Er wordt wel gezegd dat proteïnen, naast water, het grootste gedeelte van ons lichaamsgewicht uitmaken.

Welke soorten aminozuren zijn er?

Er bestaan twee soorten aminozuren: essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren worden niet aangemaakt door het lichaam. Niet-essentiële aminozuren daarentegen kunnen door ons lichaam worden wel gemaakt uit andere aminozuren.  Er bestaan meer dan 20 verschillende aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn.

Essentiële aminozuren:

  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Fenylalanine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Wat is de werking en functie van aminozuren?

Zoals gezegd bestaan proteïnen uit ketens aminozuren. Alle proteïnen hebben een specifieke samenstelling: de lengte en de volgorde van de aminozuren in de keten varieert. De samenstelling bepaalt de functie van de proteïne. De ene proteïne is dus de andere niet; ze hebben allemaal een andere eigenschap.

Voor ons lichaam uit aminozuren proteïnen kan maken, moet het eerst de proteïnen uit het voedsel afbreken en omzetten. De proteïnen die we eten worden afgebroken tot aminozuren. Het lichaam bouwt uit deze aminozuren weer specifieke proteïnen die op dat moment nodig zijn.

De belangrijkste functie van aminozuren is het opbouwen en repareren van spierweefsel. Maar aminozuren doen nog meer. Ze zijn zelfs noodzakelijk voor een goede werking van de hersenen en de werking van vitaminen en mineralen. Voor iedereen zijn aminozuren dus onmisbaar, maar voor mensen die veel van hun lichaam vragen, zoals sporters, zijn aminozuren extra belangrijk.