Hex bar / Trap bar Deadlift

De Trap Bar Deadlift is weer een variant van de (standaard) Deadlift. Een verschil tussen deze oefeningen is dat de gewichtsverdeling iets verandert en daarom wordt er nu meer gewicht getild door de Quadriceps. Dit maakt de oefening erg goed om de benen te trainen. Deze oefening is dan ook beter geschikt dan de normale Deadlift voor mensen die last hebben van de onderrug.

Trap Bar Deadlift

 • Primaire spiergroep: Quadriceps
 • Secundaire spiergroep: Billen, Hamstrings, Rug
 • Oefening type: Compound oefening
 • Benodigdheden: Trap Bar
 • Kracht type: Pull
 • Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Quadriceps femoris

De Quadriceps zijn opgebouwd uit 4 spieren. Dit zijn de Rectus Femoris, Vastus Lateralis, Vastus Medialis en de Vastus Intermedius. Als functie hebben deze spieren het strekken van het onderbeen (extension). De Rectus Femoris heeft daarnaast nog een functie namelijk het buigen van het bovenbeen (flexion).

Uitvoering Trap Bar Deadlift

 1. Stel het juiste gewicht in door schijven aan de Trap Bar te bevestigen.
 2. Ga in het midden van de Trap Bar staan met de voeten op schouderbreedte.
 3. Zak nu door de heupen en pak de handvatten vast.
 4. Kom omhoog en probeer je rug goed recht te houden.
 5. Aan het eind van de beweging laat je het gewicht gecontroleerd weer naar beneden zakken maar zorg dat de schijven de grond niet raken.
 6. Herhaal dit voor het aantal gewenste repetities.

Trap Bar Deadlift techniek

De Trap Bar Deadlift is een goede variant op de klassieke Deadlift voor mensen met een wat zwakkere rug. Deze oefening is meer gericht op de Quadriceps omdat het bovenlichaam nu meer rechtop blijft en hierdoor de bilspieren en de diepliggende rugspieren worden ontzien.