Fitness Fabels & Feiten

1. Vet wordt omgezet in spieren
Je spieren en je vet zijn van een andere stof gemaakt, zij kunnen dan ook nooit in elkaars plaats komen. Het lichaamspercentage aan vet kan wel verminderd worden, en het spierweefsel kan verhoogd worden. Om dit te bereiken is het belangrijk weinig vet eten binnen te krijgen en regelmatig je spieren te trainen.
2. Trainen met elektrische spierstimulatoren
Met een elektrische spierstimulator kun je je spieren kort laten samen trekken, waardoor ze gestimuleerd worden. Zonder ander soort krachttraining erbij is dit echter niet voldoende om de spier ook echt te laten groeien en al helemaal niet om het vet te verbranden. Bovendien kun je door veelvuldig gebruik je huid ermee verbranden.
3. Vet verbranden met trilplaat
Uit onderzoek is gebleken dat de resultaten van je krachttraining niet toenemen door het gebruik van een trilplaat. Om 1 kilo aan vet te verliezen, moet je namelijk wel 7000 minuten trillen. Wel is de plaat geschikt om de spieren los te maken en te houden, waardoor er gemakkelijker gefittnest kan worden.
4. Alleen door conditietraining verbrand je vet
Als je graag wilt afvallen is juist ook krachttraining heel belangrijk. Een gespierd lichaam verbrandt namelijk, ook in rust, meer calorieën waardoor het gemakkelijker is om op gewicht te blijven.
5. Alleen langdurig trainen helpt bij vet verbranden
De waarheid achter deze fabel is dat als je, bv bij het hardlopen, langzamer rent je het ook langer vol houd. En hoe langer je rent, hoe meer calorieën je verbrand, maar ook maar een kwartier rennen is altijd nog beter dan helemaal niet! Het is absoluut niet waar dat je pas na een half uur vet zou gaan verbranden, een hoge mate van lichaamsbeweging bevordert namelijk altijd de stoelgang.
6. Door buikspieroefeningen verdwijnt het buikvet
hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, hierdoor zal het vet niet verdwijnen. Wel zal je hierdoor grotere spieren krijgen en doordat het vet daar bovenop blijft liggen zul je juist dikker lijken dan eerst. Het is dus belangrijk om bij krachttraining ook conditietraining te doen om je lichaam in balans te houden.
7. Als je na het eten traint verbrand je het meeste vet
Als je dezelfde training aanhoud, zul je altijd hetzelfde aantal calorieën verbranden, of je nou voor of na het eten traint. Wel kan het sporten van invloed zijn op je eetlust. Als je na het eten gaat sporten en daarna meteen weer honger hebt dan kun je voortaan beter voor het eten gaan sporten.
8. Als je maar genoeg traint kun je alles eten
Juist als je veel sport is het belangrijk om genoeg vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Anders heb je te weinig energie en gaan je spieren sneller verzuren waardoor je meer last van spierpijn krijgt. Als je regelmatig sport is het natuurlijk wel minder schadelijk voor je lijn om af en toe te snoepen, dan wanneer je helemaal niet sport.