Wil je meer spiermassa? Ga toch slapen!

Dat geweldige lichaam bereik je niet alleen door hard te trainen, maar ook door goed te slapen! Eigenlijk is de tijd die je in je bed doorbrengt net zo belangrijk als de tijd in de sportschool. Is dat even goed nieuws voor de schone slapers onder ons.

Voor de opbouw en onderhoud van spiermassa is rust de meest onderschatte factor. Niet alleen voor topsporters, maar ook voor de ‘gewonen’ sporters is periodisering en rust enorm belangrijk om vooruitgang te boeken. De meeste mensen in de sportschool hebben het idee dat ze zoveel mogelijk moeten trainen om de meeste vooruitgang te boeken, maar dit idee klopt niet.

Stofjes die je laten groeien!

Een goed uitgevoerde training de belangrijkste prikkel voor spiergroei, maar de juiste voeding en hormonen die je zelf aanmaakt bepalen hoe goed jouw lichaam naar die trainingsprikkel luistert. Twee belangrijke hormonen die bepalend zijn voor de spieropbouw zijn testosteron en groeihormonen (HGH [1]).

Slaap voldoende!

Beide hormonen maak je vooral aan wanneer je slaapt. Ook vrouwen maken testosteron aan, zij het in mindere mate dan mannen. Als je tussen de 8 en 9 uur slaapt worden deze twee hormonen geproduceerd en afgegeven, waardoor je cellen de prikkel krijgen tot vernieuwing en herstel [2]. Andersom geldt dat als je slecht of te weinig slaapt de afgifte en aanmaak van beide hormonen keldert [3-4].